Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga hundägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Hundselar
Om din hund inte gillar att ha halsband på sig eller kanske drar i kopplet under promenaderna så kan en sele vara ett perfekt alternativ. Eller så kanske du gillar att jogga, vandra och cykla med din hund och vill veta mer om hur en dragsele fungerar? I vår guide om selar så delar vi med oss av tips och information och svarar på era vanligaste frågor inom ämnet.
Vad är en hundsele?
En sele är ett hjälpmedel som kan användas för att hålla hunden kopplad som alternativ till ett halsband. Selen sitter runt hundens hals och bröstkorg, dvs. bakom hundens framben och upp över ryggen. Kopplet fästs i selen på hundens rygg eller eventuellt framme vid bringan..
Varför är det bra att använda en hundsele?
Till skillnad från halsband så är en sele mer ergonomisk för hundens hals och nacke, speciellt om hunden drar eller rycker mycket i kopplet. Om hunden har kort nos och andningssvårigheter så är en sele att föredra eftersom halsbandet kan ge upphov till hosta. Om du har planer på att jogga, cykla, åka skidor eller aktivera din hund där den drar dig eller något föremål framåt så krävs det en speciellt anpassad dragsele för att minska risken för skador.
Olika typer av selar
Det finns en hel del olika varianter av selar med diverse funktioner ute på marknaden. Vi listar dom vanligaste typerna av selar här nedan.
Promenadsele
Den vanligaste typen av sele är promenadselen som man använder till vardags. Den kan se ut på många olika vis och sitter runt hundens främre del, med ett koppelfäste på ryggen. En del selar har även ett koppelfäste fram på bringan och kan då användas som en antidragsele. Många promenadselar är utrustade med reflexer för att din hund ska synas så bra som möjligt i mörkret. Vissa modeller har även ett handtag på ryggen för att du som matte/husse ska kunna hålla hunden extra nära när det behövs, eller hjälpa hunden över eventuella hinder.
Dragsele
Dragselen ska se till att hunden har maximal rörelsefrihet för att inte påverka rörelsemönstret negativt eller orsaka led- och muskelskador. En dragsele kan se ut på olika sätt beroende vad den ska användas till. En vanlig dragsele är till för att dra dig som människa under skidturen, joggingen eller cyklingen. Den är alltså anpassad för att dra något från en högre dragpunkt.
Pinnsele
En pinnsele har, till skillnad från en vanlig dragsele, en pinne som sitter fast i selen bakom hunden. Pinnen tar bort belastningen från hundens höfter och är anpassad för att dra något från en lägre dragpunkt, som exempelvis en släde, under en längre distans.
Kombisele
Kombiselen, eller “Combine-sele” som den också kan heta, är en vanlig dragsele som kan användas till skidåkning, cykling m.m. men också kombineras med att hunden drar en pulka. Selen har medföljande fästen för att man enkelt och snabbt ska kunna fästa pulkan i selen och har även en midjerem som förhindrar att selen vränger sig om hunden plötsligt stannar med vikten av en pulka bakom sig.
Weight Pull-sele
Den så kallade “WP-selen” är utformad för att dra föremål från en så låg dragpunkt som möjligt, exempelvis kedjor/kättingar längs marken. Använder man fel sele, exempelvis en vanlig dragsele, till detta ändamål så kan hunden belasta fel muskler och riskerar då att skada sig. Dessa selar behöver oftast specialbeställas hos återförsäljaren och sys efter varje hunds egna mått för att den ska passa så bra som möjligt.
Spårsele
Spårselen kan, precis som promenadselen, se ut på lite olika vis. Helst ska spårselen vara av Y-modell från halsen och ner till bröstkorgen för att inte begränsa hundens naturliga rörelser. Om selen korsar bringan nedanför halsen så blir det svårare för hunden att nå ner till marken med nosen och den tillåter oftast inte hunden att sträcka ut frambenen hela vägen.
Vissa selar har även en fästpunkt på bringan eller under magen som man kan fästa spårlinan i. Spårlinan löper då mellan benen på hunden och lägger sig längs marken för att inte störa hunden i spårarbetet. Detta fungerar bäst till stora hundar.
Antidragsele
En antidragsele kan användas i förebyggande syfte tillsammans med koppelträning från husse/matte, eller som hjälpmedel ifall hunden drar i kopplet. Fäst kopplet i ringen på selen framme på bringan istället för uppe på hundens rygg. På så sätt får hunden inte lika mycket kraft med sig framåt och du får bättre kontroll på hunden.
Klicka HÄR för komma till vårt sortiment av selar.
Så mäter du hunden
När du ska mäta hunden inför utprovning av en sele så behöver du mäta halsmått, ryggmått och bröstomfång för att hitta den storlek som passar just din hund.
Följ denna länk för att se hur du mäter din hund.
Hur ska en hundsele sitta?
En sele ska alltid vara anpassad efter hundens mått. Om den är för stor och sitter för löst så finns det risk för att hunden kryper ur selen och kommer lös. Om den är för liten och sitter för hårt kan den istället orsaka skavsår, andningssvårigheter och obehag för hunden.
Hur ska en dragsele sitta?
När man provar ut en dragsele så är det viktigt att den sitter ordentligt på hunden för att minska risken för skador. För att veta att den sitter rätt så finns det vissa rekommendationer man bör följa:
Halsöppningen på selen ska sitta rätt tight runt hundens hals för att selen inte ska glida ner och lägga sig på hundens axlar och därmed begränsa dom naturliga rörelserna. Se däremot till att du får plats med bredden av två fingrar mellan selen och hundens nacke. Selen ska inte glida lätt över hundens huvud och halsöppningens lägsta punkt borde ligga över hundens bröstben.
- Se till att selen inte trycker mot hundens armhålor och att hunden kan röra sig ordentligt.
- Sidoremmen som löper över hundens revben bör inte ligga längre bak än hundens sista revben.
- Den blå stroppen längst ut på selen som man fäster kopplet i bör börja precis ovanför hundens svansrot.
Hur fungerar en antidragsele?
En antidragsele är ett hjälpmedel som bör användas i samband med koppelträning för att i längden få hunden att gå lugnt och fint i kopplet. Knäpp fast kopplet i ringen framme på bröstet för att hunden inte ska få med sig lika mycket kraft framåt och för att du ska få bättre kontroll.
Här kommer några tips på hur du kan träna koppelträning:
- Tänk på att inte rycka och slita i kopplet. Hunden förstår inte vad du menar om du bara rycker tillbaka den till dig när den drar framåt.
- Om hunden drar framåt, stanna upp och vänta in hunden tills den kommer till dig. Beröm den med rösten eller ge den en godisbit när den står vid din sida.
- Om hunden inte vill komma in till din sida, trots att du har haft tålamod och väntat, så kan du prova att backa. Beröm hunden när den följer efter och kommer till dig.
- Träna följsamhet och gör hunden uppmärksam på dig. Ha hunden på din vänstra sida under promenaden och gå mot en lyktstolpe eller ett träd. I sista stund så går du till höger om lyktstolpen eller trädet. Har hunden uppmärksammat dina rörelser åt höger och följt efter dig eller gick den till vänster istället? Om hunden valde att gå åt vänster så prova att göra om övningen några gånger under promenadens gång. Upprepa denna övning på era promenader. Tillslut så kommer hunden att lägga större uppmärksamhet på dig istället för allting runt omkring.
Dessa är bara några av dom sätt man kan använda för att träna hunden att gå fint i kopplet.
Arbetsselar
En sele är inte bara ett hjälpmedel för att hålla hunden kopplad. Den kan även fungera som en signal inför ett arbete som hunden ska utföra, till exempel om du ska cykla eller åka skidor med hunden. Om du använder en dragsele till hunden varje gång den ska dra dig framåt så kommer selen tillslut att fungera som en signal och ge hunden en speciell laddning inför arbetet. Det är därför inte lämpligt att använda dragselen till något annat än just när hunden ska dra.
Man kan även använda en särskild sele när man till exempel ska spåra med hunden. Om selen plockas fram precis innan hunden ska spåra så kommer hunden att förstå vad som förväntas av den och ladda upp sig inför uppgiften. Eftersom hunden vet att spårselen betyder att den kan ligga på i spårlinan, söka och spåra så är det inte optimalt att använda den speciella spårselen under promenaden hemma.
Använd därför en särskild sele till varje enskilt arbete hunden ska utföra så förstår den uppgiften lättare.
Vanliga frågor om selar:
Vilken hundsele är mest ergonomisk?
Selar som inte begränsar hundens naturliga rörelser är mest ergonomiska. Exempel på detta är y-modellen som ser ut som ett Y framifrån på hundens bröst. För att selen ska vara ergonomisk så ska den inte heller sluta för nära armhålan. Om selen ligger för nära och klämmer mot armhålan så detta begränsa hundens rörelser, skapa skavsår och obehag.
Drar hunden mindre med sele?
Det skiljer sig från hund till hund huruvida den drar mer eller mindre i en sele. Fördelarna med en sele är att den inte skapar obehag runt hundens nacke och hals när den drar, samt att man kan fästa kopplet i ringen framme på bringan vilket gör att hunden drar mindre och att man får mer kontroll.
Ska man ha selen utanför eller innanför hundtäcket?
Om man använder täcken till hunden så bör man införskaffa täcken som kan sitta utanpå selen och som antingen har en integrerad sele eller en öppning i ryggen så man kommer åt att fästa kopplet. Om man spänner fast selen utanpå täcket så kan täcket lätt rynka sig under selen och skapa skavsår eller obehag för hunden.
Tack för att du har läst vår guide om olika selar och deras funktioner.
Vi önskar dig ett stort lycka till!