Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga hundägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Hundens Kost & Hälsa
I Sverige finns det ungefär en miljon registrerade hundar och ca 750 000 hundägare. Kanske är du en av dom? Oavsett vad man äger för typ av hund och oavsett om man är en van hundägare eller en nybliven hundägare så vill vi alla att våra hundar ska må så bra som möjligt. Vi på Hund.se älskar hundar och vill därför hjälpa dig som hundägare att få en liten bättre överblick över vad man ska tänka på för att hunden ska må som bäst. Här kommer du bland annat att kunna läsa om olika hundfodersorter, vad ett foder ska innehålla och vad man ska tänka på gällande hundens hälsa.
Foder
Vi vet alla hur snårigt det kan vara i djungeln av hundfoder som finns på marknaden. Hur vet man vilket foder som passar bäst till sin egen hund?
Det man bör tänka på är att man anpassar hundens foder efter den hund man har. Vissa hundar kan exempelvis ha en känslig mage, vara kastrerad, kräsen eller något annat som gör att den kan behöva ett mer skräddarsytt foder. Det kan också vara så att hundens kropp har svårt för att plocka upp vissa näringsämnen i maten som gör att den behöver mer av något specifikt innehåll. Därför finns det inget speciellt foder som passar precis alla hundar, eftersom alla hundar plockar upp näring från fodret på olika sätt.
Här kommer vi att beskriva dom vanligaste typerna av foder, vad ett foder ska innehålla, hur man håller koll på hundens vikt och en massa annat matnyttigt som är viktigt för hundens hälsa.
Vad finns det för fodersorter att välja mellan?
Torrfoder
Torrfoder är den vanligaste typen av hundfoder som är mest populär att använda. Fodret är smidigt att portionera ut och man kan enkelt ta med sig hundens mat på utflykt eftersom det varken är kladdigt eller behöver hållas nedkylt.
När hunden tuggar torrfoder så minskar dessutom risken för plack- och tandstensbildning eftersom det skapas en större mekanisk rengöring av tanden än när hunden exempelvis tuggar våtfoder. Det är också enkelt att spara fodret tills nästa måltid ifall hunden inte äter upp hela portionen. Perfekt eftersom det minskar svinn, samt gynnar både klimatet och plånboken.
Våtfoder
Våtfoder innehåller mycket vatten vilket gör att en skål med våtfoder innehåller mycket färre kalorier än samma mängd torrfoder. En hund med god aptit kan då få en bättre mättnadskänsla av våtfoder eftersom vätskan skapar en större volym i magen. Våtfoder är också ett bra alternativ till en hund som är dålig på att dricka vatten eller till hundar som har känsliga tänder och har svårt att tugga hårda torrfoderbitar.
Våtfoder kan man ha som både helfoder eller som en extra liten smaksättare till hundens torrfoder. Håll däremot koll så du inte överdoserar när du använder två sorters foder.
Färskfoder
Färskfoder är mestadels baserat på råa och näringsrika ingredienser såsom kött, ben och organ, men också viktiga vitaminer och mineraler för en balanserad kost. Fodret färskfryses vid tillverkning och förvaras oftast fryst i korvar eller block för att sedan tinas och serveras till hunden rått och färskt. Detta för att erbjuda hunden en artegen föda med maximalt näringsupptag.
Observera däremot att man absolut inte ska tina färskfoder i micron eller liknande eftersom benbitarna i fodret då ändrar konsistens i värmen, blir vassa och kan skada hunden. Färskfoder kan även förlora sina viktiga näringsämnen när det värms upp. Tina istället fodret i rumstemperatur, kylskåp eller ljummet vatten.
BARF
BARF står för “Biologiskt Anpassad Rå Föda”. Precis som med vanligt färskfoder så innehåller oftast BARF-foder i huvudsak rått kött, organ och ben. Till hundar är det även vanligt att man använder en del grönsaker för att efterlikna den mängd vegetabilier som finns i magsäcken på ett bytesdjur.
BARF skiljer sig även från vanligt färskfoder eftersom hundägarna själva komponerar ihop ingredienserna i rätt proportion till sin hund istället för att köpa färdigt i butik. Man måste alltså ha en bred kunskap inom ämnet och veta exakt hur mycket man ska använda av varje ingrediens för att hunden ska få en balanserad måltid.
Spannmålsfritt
Med spannmålsfritt foder menas att fodret är fritt från stärkelsen som kommer från spannmål. Med spannmål menas alltså korn, havre, vete, råg, majs, ris och hirs. I dessa foder så ersätter man istället spannmålet med exempelvis potatis, ärter, majs, morötter och sötpotatis.
Vissa hundar kan vara känsliga eller allergiska mot gluten. Därför finns det numera många spannmålsfria alternativ i framförallt torrfoder som är fria från just gluten. Det kan också vara så att hunden behöver ett högre proteininnehåll i sin mat, vilket spannmålsfria foder ofta erbjuder.
Spannmålsfria foder behöver däremot inte vara lösningen för alla hundar. Många hundar mår väldigt bra av foder som innehåller spannmål. Många gånger liknas hunden med vargen som är deras stamfader, vilket gör att man rynkar lite på näsan åt foder som innehåller spannmål. Hundar har däremot blivit väldigt domesticerade under åren sedan dom levde fritt och kan idag må väldigt bra och vara stabil i magen på spannmål.
Vad ska ett foder innehålla?
Det kan vara svårt att läsa en innehållsförteckning om man inte har kunskap. I en innehållsförteckning så står den ingrediens som fodret innehåller mest av först, vilket oftast är ett protein. Den andra ingrediensen i innehållsförteckningen innehåller fodret näst mest av och så vidare.
Bäst är att välja ett helfoder som täcker hela hundens näringsbehov och som inte behöver kompletteras med några kosttillskott eller extra ingredienser. Då kan man som hundägare känna sig trygg med att hunden får en sammansatt kost anpassad efter sina behov.
Här nedan listar vi upp vad ett foder ska innehålla för att hunden ska må bra:
Protein: Exempelvis kött från fågel, nöt och/eller fisk.
Kolhydrater: Till exempel potatis, ris och majs.
Fett: Exempelvis animaliskt fett.
Vitaminer: Vitamin C, D och E m.m.
Mineraler: Järn, kalcium, fosfor och selen m.m.
Klicka HÄR för att komma till vårt stora sortiment av foder.
Känslig i magen
Har du en hund som ofta är lös eller hård i magen? Hundar kan precis som en del av oss människor ha en känslig mage. Då är det viktigt att du hittar ett foder som fungerar för just din hund även om det kan vara svårt. Kanske hunden alltid blir dålig i magen när fodret innehåller ett specifikt protein eller gluten?
Det är viktigt att man sakta och försiktigt provar sig fram och erbjuder hunden ett foder som är lämpligt för känsliga magar. Ibland kan det behövas ett mer lättsmält foder som innehåller ingredienser som är snälla för magen eller ett foder som är helt spannmålsfritt. Hundar kan även bli oroliga i magen om dom exempelvis har slickat eller ätit i sig av någon annan hunds avföring. Men är hunden däremot konstant dålig i magen rekommenderar vi att man kontaktar en veterinär eftersom hunden kan vara känslig mot något speciellt.
Att introducera ett nytt foder
Om man vill prova att byta hundens helfoder till ett annat så är det egentligen inga konstigheter. Det man ska tänka på är börja väldigt försiktigt så att hundens mage inte blir chockad av dom nya ingredienserna. Börja till exempel med att blanda 1/4 av det nya fodret i hundens vanliga mat och öka inte andelen nytt foder förrän det har gått minst 2-3 dagar. Om man har en hund som man vet är extremt känslig så kan man självklart sänka andelen nytt foder och förlänga perioden till fler dagar ifall det behövs. Efter att man har introducerat det nya fodret lite lätt så kan man gradvis och fortsatt försiktigt öka andelen nytt foder och sänka andelen foder som hunden ätit tidigare.
Detsamma gäller om man börjar använda ett nytt hundgodis som belöning till en hund som är känslig i magen. Börja sakta och låt hundens mage vänja sig i sin egen takt.
För att veta när du ska sluta ge din valp valpfoder och byta till vuxenfoder så beror det lite på vilken storlek hunden är. Övergången från valpfoder till vuxenfoder bör ske när hunden uppnått sin fulla vuxenvikt. Små och mellanstora raser brukar ha växt färdigt när dom är ca 9-12 månader, medan det tar ca 12-15 månader för stora raser och 18-24 månader för extra stora raser.
Om hunden är lös i magen
Diarré kan hundar få ibland och det kan finnas många anledningar till varför. Oftast kan det ha en okomplicerad orsak som att hunden exempelvis har råkat få i sig något olämpligt utomhus eller så kanske man har råkat gå för fort fram med att introducera ett nytt hundfoder.
Det är viktigt att hunden får i sig vätska när den har diarré. Annars finns det risk för att din fyrbenta vän blir uttorkad ganska snabbt. Man ska däremot inte ge hunden för mycket åt gången eftersom vattnet då inte går ut i kroppen på samma sätt. Erbjud istället hunden vatten i små och fler doser.
Ett tips kan vara att koka ris, gärna tills riset är lite överkokt och har sugit i sig en massa vatten, som man sedan erbjuder hunden i små portioner. Observera däremot att ris kan göra diarrén värre ifall hunden är känslig för spannmål.
Man kan även erbjuda hunden kokt vit fisk eller kokt kyckling, som också innehåller mycket vätska, ofta och i små portioner.
Hur vet man att fodret man ger hunden är bra?
För att man ska kunna veta att fodret man ger sin hund fungerar bra så kan man titta på hundens yttre. Har hunden en vacker och glansig päls? Är hundens klor och trampdynor i gott skick? Är hunden glad och har ett bra allmäntillstånd? Hur ser hundens avföring ut?
Något som tyder på att hunden är i obalans är plötsliga viktförändringar, ett försämrat allmäntillstånd, torr hud och glanslös päls, för lös eller för hård avföring, försämrad återhämtning och så vidare. Man kan alltså oftast se på hunden ifall maten den får fungerar bra eller dåligt. Självklart kan det förekomma vissa undantag. Märker man att hunden plötsligt mår mycket sämre än vanligt så rekommenderar vi att man kontaktar veterinär.
Hundens hälsa - vad är viktigt att hålla koll på?
Självklart är vi hundägare måna om våra hundars hälsa i allmänhet. För att din hund ska må så bra i kroppen som möjligt så finns det några ruiner man kan införa i vardagen. Ta till exempel en mysstund med hunden där du känner igenom den ordentligt, från nos till svans, varje dag. Här nedan beskriver vi vad man ska hålla ett extra öga på.
Hundens vikt
Att veta ifall din hund har en hälsosam vikt kan vara knepigt och svårt att avgöra. Ett tips är att känna efter med händerna över hundens revben. Man ska kunna känna ett tunt fettlager över revbenen men samtidigt inte kunna se revbenen med blotta ögat. Om du känner revbenen tydligt bakom lagret av skinn och fett så är din hund i en hälsosam vikt, men om du däremot måste känna efter lite mer ordentligt för att hitta revbenen så är hunden förmodligen överviktig.
Gör gärna detta till en rutin, helst en gång varje dag, och reglera fodret lite efter vad du känner med händerna. Alla har kanske inte en våg hemma som man kan väga hunden på, men dom flesta djuraffärer och veterinärmottagningar har en stor våg som man kan passa på att låna när man är på besök.
Rekommendationen som står på foderpåsen är inget man blint måste gå efter, utan är mest en guide för att du som hundägare ska kunna få ett hum om hur mycket foder som borde ges till din hund. Alla hundar är individuella i sin förbränning så därför måste man ge sin hund foder efter hundens behov. Det största utfodringsproblemet vi har idag är att vi ger hundarna för mycket mat. Kom ihåg att utfodra din hund efter hur mycket den rör sig om dagarna och känn igenom din hund som beskrivet ovan. Tänk också på att eventuellt minska på hundens dagsintag av foder ifall du ger den godis och tuggben under dagen.
Hundens Munhälsa
Hundens munhälsa är också en viktig del i att hunden ska må bra. Det vanligaste problemet med munhälsan är tandsten, plack och tandlossning. Håll koll på din hunds tänder och tandkött med jämna mellanrum och kontrollera att det ser friskt ut och luktar fräscht. Att ge hunden ett tuggben eller att borsta tänderna på din hund är båda bra alternativ för att ge hunden en god munhälsa.
Under kategorin Tandvård så hittar du allt du behöver för rengöring av hundens mun.
Hundens Fysik
En harmonisk och normalviktig hund som får daglig motion rör förmodligen på sig tillräckligt mycket för att må bra. Däremot så skiljer sig behoven för fysisk aktivitet mellan olika raser. En Mops kräver till exempel inte lika mycket aktivering som en Border Collie, men det utesluter givetvis inte att Mopsen ändå måste få sin långpromenad och dagliga motion varje dag.
Att aktivera sin hund är viktigt för hundens fysik men även för dess mentala hälsa. Aktiviteter skapar också känslomässiga band mellan hunden och dig som hundägare.
Kosttillskott
Kosttillskott är något som man kan tillsätta i hundens kost utöver hundens dagliga intag av foder. Normalt sett så ska hundens helfoder innehålla alla näringsämnen som hunden behöver varje dag, men ibland kan man behöva tillsätta något extra.
Kanske din hund är äldre och behöver lite extra hjälp med underhåll av lederna? Eller så kanske du vill ge hundens päls en liten boost efter fällningstider? Det finns många olika kosttillskott som man kan välja att tillsätta i hundens måltid. Se bara till att hunden inte får ett överskott av något näringsämne. Överskott av ett näringsämne kan resultera i att kroppen inte tar upp alla andra viktiga näringsämnen som den behöver för att fungera.
Vilka hundar behöver kosttillskott?
Om du och din hund är väldigt aktiva, exempelvis löptränar, åker skidor, tävlar, jagar eller tränar tillsammans på olika sätt utöver den vardagliga motionen så kan det ta längre tid för hunden att återhämta sig efter träningspasset. Då kan det till exempel vara ett bra alternativ att hunden får i sig lite extra vätskeersättning eller annan återhämtning. Om din hund däremot blir torr i huden och behöver extra invärtes smörjning under vintertiden så kan det vara ett alternativ att tillsätta en olja som lämpar sig för hundar.
Kolla in vårt breda sortiment av olika Kosttillskott om du funderar på att tillsätta något speciellt i din hunds måltid.
Vad kan man piffa upp hundmaten med?
Givetvis finns det råvaror som både du och din hund kan äta och som är nyttigt. Självklart ska man inte överdosera dessa, utan strö ovanpå hundens foder i en lagom mängd. Här nedan ger vi några tips på vilka ingredienser man kan tillsätta och vilka ingredienser man absolut inte får ge hunden.
Hetsätning - ett problem?
Att din hund hetsäter kan bero på lite olika saker. Det kan bero på att hunden har konkurrens av en annan flockmedlem, att den är stressad, hungrig eller helt enkelt bara älskar mat. Att äta mycket mat för snabbt vet vi nog alla hur det kan kännas efter en stor måltid. Om hunden äter för snabbt och sedan kräks upp alltihopa så kan magen lätt bli irriterad. Samtidigt vet man att hetsätning är något hundar gör av instinkt.
Hundar är inga vargar, men dom präglas väldigt mycket av stamfadern när det gäller just hetsätning. När vargen har fällt sitt byte så ser den till att förtära bytet snabbt innan det äts upp av någon annan. Det här beteendet sitter väldigt djupt hos våra kära hundar. Brist på motion kan också vara en anledning till varför din hund är stressad när den äter. Motion gör att hunden får göra av med energi, vilket i sin tur resulterar i en mer avslappnad hund. En lugn och avslappnad hund kan reglera sin egen aptit bättre än en stressad hund.
Här kommer några tips på hur man kan åtgärda hetsätning:
- Om hunden äter torrfoder i sina måltider så kan man slänga ut torrfoderbitar på golvet eller gräsmattan och låta hunden nosa reda på dom.
- Lägg ut torrfoderbitar på en filt eller handduk och rulla ihop den så att hunden får rulla ut filten själv och äta bitarna eftersom.
- Fyll en aktiveringsboll med torrfoderbitar så hunden får rulla bollen med nosen. Maten rullar då ut eftersom och hunden får samtidigt lite mental stimulans. Det finns många hundleksaker som man kan gömma hundgodis i. Om hunden hetsäter så kan man istället byta ut hundgodiset mot hundfoder.
- Sprid ut fodret, antingen torrfoder eller blött foder i en slow feed-matskål, aktiveringsplatta eller liknande som är utformade för just hetsätare. En hetsätarskål gör det svårare för hunden att komma åt maten, vilket resulterar i att det tar längre tid.
I vårt sortiment hittar du många varianter av Aktiveringsleksaker och Hetsätarskålar för att hjälpa din hund att äta långsammare.
Vi önskar dig ett stort lycka till med din vovves kost och hälsa!